На повеќе места низ Шар Планина се создаваат диви депонии, а реките безмилосно се исцрпуваат од неконтролираното градење на хидроцентрали. Планинскиот гребен на Попова Шапка, пак, е окупиран од куќи, викендици, хотели и ресторани.