Последните децении речниот еко систем е под постојан притисок од комунални и индустриски води, цврт отпад и други хемиски супстанци кои тешко се разградуваат, се таложат и се акумулираат во живите организми.

Целиот документарец „Истекува времето за спас на реките“ гледајте го ТУКА.