Сообраќајот е еден главните извори на загадување на воздухот во Македонија, па поголемото користење на јавниот превоз се смета како добро решение во борбата со загадениот воздух. Во декември ги прашавме граѓаните дали доколку би се овозможил ефикасен јавен транспорт тие би го користеле во нивното секојдневие. Дури 93% од граѓаните одговориле со ,,да", a само 4 % се изјасниле дека дури и кога јавниот превоз би бил поефикасен тие не би го користеле. Во меѓувреме речесиси сите градови освен Скопје немаат никаква форма на јавен превоз, а тој во Скопје се одвива во автобуси и автобуски линии што не ги исполнуваат барањата на граѓаните.

Dali dokolku bi se ovozmozil efikasen javen transport bi go koristele vo vaseto sekojdnevie