Паркот Преспа е првата прекугранична заштитена област на Балканот која опфаќа 3 национални паркови и еден парк на природата. Националниот парк „Галичица“ и паркот на природа „Езерани“ кај нас и Националните паркови Преспа во Грција и во Албанија. Со заедничка декларација трите држави се обврзаа дека заедно ќе работат на заштитата и одржливиот развој на Преспа.

Целиот документарен филм „Преспа природа преку границите“ гледајте го ТУКА.