Островот е во надлежност на Националниот парк Галичица ,  обврска која ја добил пред повеќе од половина век, кога Преспа се уште била дел од Охридскиот регион. Но и покрај законските ингеренции,  за островот реално не се грижи никој.

Целиот документарен филм „Преспа природа преку границите“ гледајте го ТУКА.